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# QUESTION ANSWER 
1. Is it allowed for a bidder to allow SARS with access to the 

companies online system in order for SARS evaluators to 

evaluate the supplier on the actual system rather than 

evaluating them on screen dumps? 

No. Bidders are requested to provide SARS with the 

information requested as per section 9.2 of the RFP 

document. SARS did not request bidders to indicate 

their live system. The bidder can be descriptive of 

their submission in support with the screen dumps 

submitted. 

2.  Pricing – for costing purpose, does SARS require an 

annual cost for all the services? 

Yes. Refer to Annexure B: Pricing Template. Bidders 

are required to complete an annual cost as per the 

template for a period of 5 years. 

3 What would the BBBEE implication if on the 21 February 

2018 a bidder submits a  valid certificate that meets the 

stated BBBEE requirement, however the BBBEE 

certificate expires in March 2018. 

The important fact is that the bidder meets the BBBEE 

requirement at the closing date of the tender. 

 


